Megyeri a fregoli színész
2015. április 29. írta: Emőkei J. László

Megyeri a fregoli színész

Megyeri Zoltán jelenleg a Jászai Mari Színház színésze, de ezer szállal kötődik Szegedhez. Volt tagja a Szegedi Nemzeti Színháznak, játszott, rendezett, tanított, házat épített és színházat alapított a Tisza partján. Pályája során játszott hőst, antihőst, karaktert, zenés és prózai, kis és nagy szerepeket. Legutóbb a szegedi közönség a Kakukkfészek c. előadásban láthatta McMurphy szerepében, szintén a Várjátékok keretében. Most legendás átváltozó képességéről is tanúságot adhat, hiszen több szerepben is megjelenik majd a színpadon. Mindet felsorolni fölösleges is lenne, ráadásul oda lenne a meglepetés! Legyen elég, hogy ő alakítja majd Cuppogóst is, a filozofikus hajlamú nyúltenyésztőt is, aki a cselekmény egyik kulcsfigurája! Az író-rendező Janik Lászlóval többször cserélgették a rendező és a színész szerepet. a Janik rendezte Mrozek: Emigránsokban pl. játszott, de a legendás Anconai Szerelmeseket, amiben mostan rendezője az idegenvezetőt alakította, Ő rendezte. Évek óta játsszák közös produkciójukat is a Lúdas Matyi akkor és most c. nyelvi játékot, ahol megosztottak minden szerepet és a rendezést is közösen vállalták. Könnyű volt. Csak ketten szerepelnek benne. A rendezésről egy riportban így nyilatkozott:

 "Amikor rendezni kezdek, van egy anyagom, amit meg kell csinálni. Először elhelyezem a darabot a térben. Aztán kezdődnek a próbák, én tudom, hogy mit akarok, és sokszor elmondom, színészként én mit csinálnék. Ez a folyamat akkor jó, ha olyan, mint egy gegelés. Nekem eszembe jut valami, a jó színésznek erről eszébe jut valami más, és ez így megy. Általában a végső szó az enyém, de így építünk fel egy szerepet. Sokszor segít nekem az, hogy színész vagyok. Úgy húzom meg a szöveget, hogy tudom nagyon jól, mi az, amit a színészek – én magam és a kollégáim is – utálnak kimondani. Kivéve, ha annak a szövegrésznek van irodalmi értéke. Ezt muszáj figyelembe venni. Amikor lehet, megkönnyítem a színész dolgát."

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenykalap.blog.hu/api/trackback/id/tr347408720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása