Az élet, a világmindenség, meg minden
2015. május 17. írta: Emőkei J. László

Az élet, a világmindenség, meg minden

42cluster.jpg_1280x800

Douglas Adams regénye, a Galaxis útikalauz stopposoknak óta tudjuk, hogy a válasz az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre 42. De feltűnt-e bárkinek is, hogy épp 42 éve íródott a Keménykalap és krumpliorr? Ez biztosan valami egészen jó előjel! Lehet, hogy pont a Keménykalap lesz a válasz? Ki tudja? Viszont itt az ideje, hogy a Május elsejei bejegyzés után ismét visszarepüljünk az időben 1973-ba! Ez alkalommal egy vendégblog cikkével emlékezünk erre az évre. A cikk a világ első mobiltelefonálásáról szól, és itt olvasható eredetiben.

Április 3-án, 38 éve történt, hogy Martin Cooper, aMotorola akkor 44 éves mérnöke kilépett New Yorkban az utcára, kezében mobiltelefonnal. Ettől a naptól új időszámítás kezdődött. Cooper, akit az elsőhordozható telefon birtokosának tartanak, s aki a világ első mobilhívását indította azon a bizonyos napon beírta magát a történelembe. A mobiltelefonálás gondolata egyébként 1940-ből való, Cooper pedig ’54-ben kezdett el dolgozni a Motorolának.

Az első mobilhívás 38. évfordulója apropójábólMartin Cooper felidézte azt a csodálatos pillanatot.

“1973-at írtunk, ugyanabban az évben vonult ki az Egyesült Államok Vietnámból. Esős április 3-a volt, én pedig az akkorra kifejlesztett mobiltelefon egyetlen prototípusával sétáltam New Yorkban. Ahogy mentem az utcán, miközben beszéltem a telefonon, az emberek arcán zavarodottságot láttam amikor észrevették, hogy mit csinálok, sokaknak szó szerint leesett az álla. Ma már ez mindennapos, de az akkori időkben ez megdöbbentő volt. Ne feledjük: 1973-at írunk, akkor nem voltak vezeték nélküli telefonok, nemhogy mobilok.”

Na és, hogy kihez intézte a világ első mobilhívását? Nos, nagyon stílusosan dr. Joel S Engel-t hívta fel, a riválisBell Labs társaság kutatási vezetőjét. 

Annak a telefonnak 1 kg 113 gramm volt a súlya , vagyis a régi “tégla telefon”. Amikor a Motorola 1983-ban kiadta az első kereskedelmi forgalomban kapható mobilt, az már lényegesebb kisebb volt, de még az is majdnem fél kilót nyomott.

(forrás : www.boon.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenykalap.blog.hu/api/trackback/id/tr477466442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haus Fiegl Bikers 2015.05.18. 12:59:18

Cooper tortenetenek pusztan annyi a szepseghibaja, hogy elfelejti megemliteni, mikor bekapcsolta ezt az ominozus telefont, mar volt harom nem fogadott hivasa Chuck Norris mobiljarol...

Emőkei J. László 2015.05.21. 10:10:04

@Haus Fiegl Bikers: Hehe. Na jó, de most komolyan. Hehe. Na.
süti beállítások módosítása